6 maja, 2023

Zakwaszenia organizmu

Zakwaszenia organizmu (kwasica) to przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej w kierunku wzrostu kwasowości. Ważne jest, aby zrozumieć, że nie jest to choroba, ale stan organizmu. 

Aby wyprowadzić organizm z zakwaszenia, konieczne jest zidentyfikowanie i wyeliminowanie przyczyny. Alkalizacja nie jest tak skomplikowanym procesem, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy raz rozgryźć – jak zakwaszamy organizm i jak on się alkalizuje. Wtedy natychmiast stanie się jasne, jak mu pomóc. 

GŁÓWNE PRZYCZYNY ZAKWASZEŃ:

  • Podczas oddychania powietrzem o wysokim stężeniu dwutlenku węgla (kwasica gazowa);
  • Z nagromadzeniem w tkankach produktów o wysokiej kwasowości – toksyn, z wydalaniem których organizm nie mógł sobie poradzić samodzielnie (kwasica metaboliczna).

Kwasica może być również mieszana. Na przykład, gdy usuwanie dwutlenku węgla jest utrudnione z powodu patologii układu oddechowego, następuje spadek ilości tlenu we krwi, a następnie nagromadzenie produktów przemiany materii. 

PH – RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA.

Kwasica

                     Choroba (stres, starzenie)                                                                    NORMA PH                                           Zdrowie ( młodość, siła)

Na każdą reakcję chemiczną w naszym organizmie ma wpływ stężenie jonów wodorowych (H+). Musi mieścić się w ściśle określonym zakresie. Jeśli H+ jest wyższy niż norma, pH staje się kwaśne; jeśli jest niższe niż norma, staje się zasadowe. Obie skrajności są niebezpieczne dla zdrowia.

Normalnie wszystkie płyny w organizmie (krew, ślina, limfa itp.) są lekko zasadowe i mają pH w zakresie 7,35-7,45.

Należy pamiętać, że sok żołądkowy ma pH 1-2, czyli bardzo wysoki poziom kwasowości. Dzięki temu pokarm jest przygotowany do rozłupania w żołądku. Ponadto w jelitach środowisko musi być zasadowe, jest to niezbędny warunek pracy enzymów rozkładających białka, tłuszcze i węglowodany.

W medycynie kwasicę organizmu rozpoznaje się, gdy pH KRWI spada poniżej granicy fizjologicznej. Ciało będzie utrzymywać pH krwi w normalnych granicach do ostatniego. Jednocześnie limfa i płyn międzykomórkowy mogą przez długi czas znajdować się w stanie zakwaszenia. A to prawie całe ciało.

JAK zakwaszamy organizm?

Eksperci twierdzą, że ponad 80% ludzi jest w stanie zakwaszenia. Jak to? Jaki jest powód?

Oczywiście zła ekologia ma pewien wpływ, gdy powietrze zawiera szkodliwe zanieczyszczenia i mało tlenu. Przewaga w diecie pokarmów, które dają odczyn kwaśny. Wykorzystanie „martwej” wody.

Najniebezpieczniejsze pod tym względem produkty to:

  • CUKIER,
  • OCET,
  • NIENATURALNE KONSERWATORY,
  • DWUTLENEK WĘGLA (soda),
  • MĄKA BIAŁA H/S,
  • ALKOHOL.

Ich poziom pH mieści się w strefie 2-3 na skali.

Czyli każdego dnia zakwaszamy organizm spożywając wyroby piekarskie i cukiernicze, półprodukty, ogórki i pomidory w puszce, lemoniady słodkie, pakowane soki, jogurty z nadzieniami, twarogi na słodko, majonezy… bardzo długi czas.

CZYM JEST NIEBEZPIECZNE ZAKWASZENIE ORGANIZMU?

  • zakwaszony organizm jest sprzyjającym środowiskiem dla intensywnego rozwoju drożdżaków;
  • odporność spada, a osoba staje się bardziej podatna na wirusy;
  • kwaśne środowisko – idealne dla pasożytów (robaków) i pierwotniaków;
  • guz nowotworowy szybko rośnie w kwaśnym środowisku.
  • wapń jest wypłukiwany z organizmu (minerał alkaliczny), więc organizm próbuje przywrócić PH, alkalizuje się. Cierpią kości, paznokcie, włosy, zęby;
  • następnie magnez, potas, sód są wypłukiwane z serca, naczyń krwionośnych, nerek i innych narządów.

Zakwaszenie następuje z reguły powoli i niezauważalnie dla człowieka, ale niesie za sobą ogromną liczbę problemów zdrowotnych.

Częste przeziębienia u dziecka, nie można pozbyć się pleśniawki, nieustannie atakują robaki i inne pasożyty – zakwaszony organizm! Bezużyteczne jest radzenie sobie z konsekwencjami bez usunięcia pierwotnej przyczyny!

Możesz sprawdzić swój poziom pH za pomocą zwykłego testu lakmusowego, który można znaleźć w aptece. 

JAK ODKWASIĆ ORGANIZM?

1. Pij lekko alkaliczną, biodostępną wodę.

Woda biodostępna to woda, której przywrócono naturalne właściwości, jest ona jak najbardziej zbliżona w swoich właściwościach do płynów wewnętrznych naszego organizmu (krew, limfa, płyn międzykomórkowy, ślina). Zwykła oczyszczona woda jest martwa, pusta, nie ma w niej nic pożytecznego. Wypłukuje z organizmu minerały, w tym alkaliczne: wapń, magnez, sód, potas.

Dlatego ważne jest, aby woda była nasycona tymi alkalicznymi minerałami – przyczynią się one do alkalizacji, przywracając równowagę kwasowo-zasadową. 

Jak wiadomo, nasz organizm nie wchłania składników mineralnych pochodzenia nieorganicznego (a większość kompleksów witaminowo-mineralnych na półkach aptek jest syntetyzowana sztucznie). Zwróć uwagę, czy wskazane są surowce – rośliny, drzewa itp.

Do przygotowania lekko alkalicznej wody polecamy użycie rozdrobnionego korala Sango. Wydobywany jest w Japonii w pobliżu wysp Okinawa. Jedno z niewielu miejsc na planecie, gdzie mieszkają stulatkowie. Dodaj 1 saszetkę kompozycji mineralnej Coral Mine do 1,5 litra i dodaj 1-2 kapsułki silnego antyoksydantu H-500, a otrzymasz idealną wodę dodającą organizmowi energii, która przywróci równowagę kwasowo-zasadową.

ZAWSZE ROZPOCZYNAJ RANEK 2 SZKLANKAMI WODY. PIJ W CIĄGU DNIA 1,5-2 LITRÓW CZYSTEJ WODY ŻYWEJ A PRZEDŁUŻYSZ SWOJE ŻYCIE, MŁODOŚĆ I PIĘKNO. 

2. Jedz więcej warzyw i owoców.Produkty alkaliczne

Oprócz warzyw i owoców istnieje wiele produktów spożywczych, które dają odczyn zasadowy, takich jak orzechy, nasiona, zboża i rośliny strączkowe, tłoczone na zimno oleje roślinne. Dodaj warzywne dodatki do dań mięsnych i rybnych, jedz owoce jako przekąskę między śniadaniem a obiadem lub na popołudniową przekąskę, spróbuj przyprawiać sałatki olejem roślinnym.

 

3. Wyeliminuj cukier z diety.

Cukier Coral Club

I uratujesz się przed ogromną liczbą chorób. Cukier rafinowany, a także wszystkie produkty, które go zawierają, powodują poważne szkody dla zdrowia:

  • cukier zabija bakterie kwasu mlekowego i tym samym zapobiega wchłanianiu białka z produktów mlecznych;
  • nasila powstawanie obrzęków, szczególnie w połączeniu z laktozą;
  • wywołuje gwałtowny skok cukru we krwi, wyrzut insuliny, po 20-30 minutach nasilone uczucie głodu;
  • zabija korzystną mikroflorę w jelitach, sprzyja masowemu rozwojowi robaków, drożdżaków, bakterii chorobotwórczych itp.;
  • obniża odporność, człowiek staje się podatny na ataki wirusów;
  • prowokuje uzależnienie od słodyczy;
  • powoduje zaburzenia gospodarki węglowodanowej, prowadzi do cukrzycy;
  • przyczynia się do otyłości.

A to nie jest pełna lista zagrożeń dla zdrowia, które są obarczone rafinowanym cukrem!

Poszukaj zdrowego zamiennika: owoce, jagody, suszone morele, suszone śliwki, rodzynki, miód, cukierki owocowe, miodowa baklava… Wystarczy zacząć!

NASZA REKOMENDACJA:

PROGRAM CORAL DETOX. Najskuteczniejszy program detoksu. Must have dla każdego, kto dba o swoje zdrowie.